• Cím: 2040 Budaörs, Szabadság út 136.
  • Telefon: 06-23/420-163
  • E-mail: vezeto@vackorovoda.hu

BUDAÖRSI VACKOR ÓVODA

Budaörs, Szabadság út 136.

  • Főoldal
  • Hírek
  • Rólunk>>
    • Óvoda bemutatása
    • Csoportok
    • Alapítvány
    • Névadónk
  • Programok
  • Étkezés>>
    • Befizetés rendje
    • Étkezés lemondása
    • Havi menü
    • Diétás menü
  • Letölthető dokumentumok>>
    • Házirend- PDF.
    • Nevelési program – PDF.
    • Adatkezelési szabályzat – PDF.
    • Különös közzétételi lista – PDF.
    • Munkaterv – PDF.
  • Galéria
  • Kapcsolat

Étkezés


A bölcsődei élelmezés során a korszerű csecsemő- és kisgyermek táplálkozási elveket és a felnőtt étkeztetésre vonatkozó elveket és normatívákat kell figyelembe venni, úgy, hogy a táplálék:

  • Mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű,
  • A higiénés követelményeknek megfelelő,
  • Megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal elkészített,
  • Élvezhető legyen.


 Az egészséges táplálkozás alapelvei:

A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága kidolgozta az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit, illetve ajánlásait, melyek felnőttre és gyermekre egyaránt vonatkoznak.

  • Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módok felhasználásával állítsuk össze az étrendet,
  • Kerüljük a zsíros ételeket, részesítsük előnyben az olajat, a margarint,
  • Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában vagy cserépedényben történő sütést, kerüljük a rántást. Kedvezőbb, ha kevés liszttel, keményítővel készítünk habarást,
  • Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. Különösen vonatkozik ez a gyermekélelmezésre, hiszen a fiatal korban kialakult ízlés egész életre kihat,
  • Csak az étkezések befejező fogásaként, hetente legfeljebb egyszer együnk édességet, süteményt. Ételeinket egyáltalán ne, de legfeljebb csekély mértékben cukrozzuk,
  • Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet és tejterméket. A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmút válasszuk,
  • Rendszeresen, naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt főzeléknövényt, zöldséget,
  • Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér, köretként vagy egy-egy fogás alapjaként inkább burgonyát, párolt zöldségfélét válasszunk a rizs, a tészta helyett,
  • Naponta négyszer, ötször étkezzünk, egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés. Lehetőleg egyenletesen osszuk el a napi tápanyagigényt,
  • Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve,
  • A főtt ételeket elkészítésük után minél előbb együk meg, ne tároljuk melegen órákig,
  • Legyen meg a napi megszokott “menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos órában étkezzünk,
  • A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható, gyermekeknek a legkevesebb alkohol is TILOS!
  • A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek vagy élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Bőséges fogyasztásra javasolt: gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, zsírszegény tej- és tejtermékek, hal, barna kenyér és a burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: sovány húsok és húskészítmények, zsíros tejtermékek, zsiradékok, tojás. tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni kell: édességek, fagylaltok, cukrozott készítmények, zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukros üdítők, só fogyasztását,
  • A táplálkozás kedvező hatásait egészítse ki a rendszeres testmozgás,
  • A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden folyamatának energia- és tápanyag felhasználását. Megfelelő táplálkozásnál optimális testtömeg alakul ki.
  • A táplálkozási alapelvek iránytűt jelentenek az egészséges életvitelhez.
  • A fent felsorolt alapelvek fokozottan érvényesek a csecsemő és kisdedek táplálkozására vonatkoztatva.

 

Csecsemőtáplálás

A csecsemő táplálásának biztosítania kell a csecsemő optimális fejlődését, növekedését és a betegségekkel szembeni maximális ellenállását,

Bölcsődébe 20 hetes kortól vehető fel csecsemő, amely egybeesik az elválasztási időszak kezdetével. A bölcsőde orvosának feladata, hogy nyomon kövesse, értékelje a gyermek fejlődését és táplálását, és ha kell, az illetékes háziorvossal egyeztetve változtasson az alkalmazott gyakorlaton.

A csecsemőtáplálásra az Országos Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Intézet „Az egészséges csecsemő táplálásának irányelvei” című 2001 évi ajánlása az irányadó, mely a 47. számú módszertani levél helyébe lépett.

  • A csecsemő ételeinek és a tápszereknek az elkészítéséhez külön tejkonyhát kell biztosítani,
  • A csecsemő edényeit a többi kisdedétől külön kell tárolni és mosogatni,
  • A tápszer tárolása száraz, szellős helyen történjen,
  • Fokozottan ügyelni kell a tápszer előállítására vonatkozó utasításokra és a szavatossági idők figyelembe vételére,
  • A csecsemők fokozottabban érzékenyek, mint a nagyobb gyermekek, ezért ügyeljünk az esetleges étel- és tejallergiákra,
  • A csecsemők bölcsődei és otthoni étkezése között ne legyen különbség. A bölcsődei étrendet ismertetni és egyeztetni kell a szülőkkel, hogy a szülők figyelembe vehessék a bölcsődében kapott ételféleségeket és mennyiségeket,
  • Valamennyi étkezés mennyisége, energia- és tápanyagértéke közel azonos legyen,
  • Az elfogyasztott étel mennyisége a csecsemő igényéhez igazodjon.


Kisgyermektáplálás

Az 1-3 éves gyermekek táplálásánál arra kell törekedni, hogy változatos legyen, ismerje meg a gyermek az ételek széles skáláját,

A fogzás megindulása után már a csecsemőt is rágásra kell késztetni. Pirítós kenyeret, kenyérhéjat adjunk eleinte, majd a rágófogak kibújása után kezdjük el adagolni – eleinte egy-egy falatot az étkezés elején – a darabos főzeléket. Ha már zárt fogsora van a gyermeknek (16 foga van), akkor ugyanígy cseréljük fel a darált húst apró kockára vágottra, ám a darabos gyümölcsöt csak akkor adjuk, ha a gyermek biztosan meg tudja rágni, és a félrenyelés veszélye nélkül le tudja nyelni.

Tudnunk kell, hogy a pozitív és a negatív szokások könnyen kialakulnak, ám az utóbbiakról leszokni nagyon nehéz.


Veszélyes ételek

Az étkezés befejezéséig üljön az asztalnál a kisgyermek. Ne engedjük, hogy étkezés közben szaladgáljon, mert félrenyelhet. Étkezés közben ne hagyjuk magára. Ebben a korban nagyon kíváncsiak, merészek, de még nem elég ügyesek, ezért ne férjenek hozzá veszélyes ételekhez (dió, mogyoró, kukorica, szőlő, szeder, cseresznye, cukorkához, kemény nyers gyümölcs vagy zöldségdarab).

 

  • Főoldal
  • Hírek
  • Rólunk>>
    • Óvoda bemutatása
    • Csoportok
    • Alapítvány
    • Névadónk
  • Programok
  • Étkezés>>
    • Befizetés rendje
    • Étkezés lemondása
    • Havi menü
    • Diétás menü
  • Letölthető dokumentumok>>
    • Házirend- PDF.
    • Nevelési program – PDF.
    • Adatkezelési szabályzat – PDF.
    • Különös közzétételi lista – PDF.
    • Munkaterv – PDF.
  • Galéria
  • Kapcsolat

KAPCSOLAT

Budaörsi Vackor Óvoda Budaörsi Vackor Óvoda
2040 Budaörs, Szabadság út 136.
Tel: 06-23/420-163
www.vackorovoda.hu

 

Alapítványunk

Név: Budaörs, Szabadság úti Vackor Óvoda Óvodásaiért Alapítvány

Alapítvány székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság u. 136.

Adószám: 18692756-1-13

Legutóbbi bejegyzések

  • Álláspályázat – Karbantartó munkakör
  • Frissült! Felhívás óvodai jelentkezésre 2021/2022-es nevelési
  • Rendkívüli szünet
  • Budaörsi óvodák bemutatkozója
  • Logopédia

Keresés a honlapon

A honlapot és a dizájnt a Lady Boss Digital Design Shop készítette, Design-egyszerűen és merészen - COPYRIGHT 2017Lady Boss Digital Design Shop