• Cím: 2040 Budaörs, Szabadság út 136.
  • Telefon: 06-23/420-163
  • E-mail: vezeto@vackorovoda.hu

BUDAÖRSI VACKOR ÓVODA

Budaörs, Szabadság út 136.

  • Főoldal
  • Hírek
  • Rólunk>>
    • Óvoda bemutatása
    • Csoportok
    • Alapítvány
    • Névadónk
  • Programok
  • Étkezés>>
    • Befizetés rendje
    • Étkezés lemondása
    • Havi menü
    • Diétás havi menü
  • Letölthető dokumentumok>>
    • Betegség utáni hiányzás igazolása
    • Járványügyi eljárásrend módosítása
    • Házirend- PDF.
    • SZMSZ-PDF.
    • Pedagógiai program – PDF.
    • Adatkezelési szabályzat – PDF.
    • Különös közzétételi lista – PDF.
    • Munkaterv – PDF.
  • Galéria
  • Kapcsolat

Étkezés


A bölcsődei élelmezés során a korszerű csecsemő- és kisgyermek táplálkozási elveket és a felnőtt étkeztetésre vonatkozó elveket és normatívákat kell figyelembe venni, úgy, hogy a táplálék:

  • Mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű,
  • A higiénés követelményeknek megfelelő,
  • Megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal elkészített,
  • Élvezhető legyen.


 Az egészséges táplálkozás alapelvei:

A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága kidolgozta az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit, illetve ajánlásait, melyek felnőttre és gyermekre egyaránt vonatkoznak.

  • Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módok felhasználásával állítsuk össze az étrendet,
  • Kerüljük a zsíros ételeket, részesítsük előnyben az olajat, a margarint,
  • Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában vagy cserépedényben történő sütést, kerüljük a rántást. Kedvezőbb, ha kevés liszttel, keményítővel készítünk habarást,
  • Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. Különösen vonatkozik ez a gyermekélelmezésre, hiszen a fiatal korban kialakult ízlés egész életre kihat,
  • Csak az étkezések befejező fogásaként, hetente legfeljebb egyszer együnk édességet, süteményt. Ételeinket egyáltalán ne, de legfeljebb csekély mértékben cukrozzuk,
  • Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet és tejterméket. A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmút válasszuk,
  • Rendszeresen, naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt főzeléknövényt, zöldséget,
  • Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér, köretként vagy egy-egy fogás alapjaként inkább burgonyát, párolt zöldségfélét válasszunk a rizs, a tészta helyett,
  • Naponta négyszer, ötször étkezzünk, egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés. Lehetőleg egyenletesen osszuk el a napi tápanyagigényt,
  • Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve,
  • A főtt ételeket elkészítésük után minél előbb együk meg, ne tároljuk melegen órákig,
  • Legyen meg a napi megszokott “menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos órában étkezzünk,
  • A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható, gyermekeknek a legkevesebb alkohol is TILOS!
  • A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek vagy élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Bőséges fogyasztásra javasolt: gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, zsírszegény tej- és tejtermékek, hal, barna kenyér és a burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: sovány húsok és húskészítmények, zsíros tejtermékek, zsiradékok, tojás. tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni kell: édességek, fagylaltok, cukrozott készítmények, zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukros üdítők, só fogyasztását,
  • A táplálkozás kedvező hatásait egészítse ki a rendszeres testmozgás,
  • A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden folyamatának energia- és tápanyag felhasználását. Megfelelő táplálkozásnál optimális testtömeg alakul ki.
  • A táplálkozási alapelvek iránytűt jelentenek az egészséges életvitelhez.
  • A fent felsorolt alapelvek fokozottan érvényesek a csecsemő és kisdedek táplálkozására vonatkoztatva.

 

Csecsemőtáplálás

A csecsemő táplálásának biztosítania kell a csecsemő optimális fejlődését, növekedését és a betegségekkel szembeni maximális ellenállását,

Bölcsődébe 20 hetes kortól vehető fel csecsemő, amely egybeesik az elválasztási időszak kezdetével. A bölcsőde orvosának feladata, hogy nyomon kövesse, értékelje a gyermek fejlődését és táplálását, és ha kell, az illetékes háziorvossal egyeztetve változtasson az alkalmazott gyakorlaton.

A csecsemőtáplálásra az Országos Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Intézet „Az egészséges csecsemő táplálásának irányelvei” című 2001 évi ajánlása az irányadó, mely a 47. számú módszertani levél helyébe lépett.

  • A csecsemő ételeinek és a tápszereknek az elkészítéséhez külön tejkonyhát kell biztosítani,
  • A csecsemő edényeit a többi kisdedétől külön kell tárolni és mosogatni,
  • A tápszer tárolása száraz, szellős helyen történjen,
  • Fokozottan ügyelni kell a tápszer előállítására vonatkozó utasításokra és a szavatossági idők figyelembe vételére,
  • A csecsemők fokozottabban érzékenyek, mint a nagyobb gyermekek, ezért ügyeljünk az esetleges étel- és tejallergiákra,
  • A csecsemők bölcsődei és otthoni étkezése között ne legyen különbség. A bölcsődei étrendet ismertetni és egyeztetni kell a szülőkkel, hogy a szülők figyelembe vehessék a bölcsődében kapott ételféleségeket és mennyiségeket,
  • Valamennyi étkezés mennyisége, energia- és tápanyagértéke közel azonos legyen,
  • Az elfogyasztott étel mennyisége a csecsemő igényéhez igazodjon.


Kisgyermektáplálás

Az 1-3 éves gyermekek táplálásánál arra kell törekedni, hogy változatos legyen, ismerje meg a gyermek az ételek széles skáláját,

A fogzás megindulása után már a csecsemőt is rágásra kell késztetni. Pirítós kenyeret, kenyérhéjat adjunk eleinte, majd a rágófogak kibújása után kezdjük el adagolni – eleinte egy-egy falatot az étkezés elején – a darabos főzeléket. Ha már zárt fogsora van a gyermeknek (16 foga van), akkor ugyanígy cseréljük fel a darált húst apró kockára vágottra, ám a darabos gyümölcsöt csak akkor adjuk, ha a gyermek biztosan meg tudja rágni, és a félrenyelés veszélye nélkül le tudja nyelni.

Tudnunk kell, hogy a pozitív és a negatív szokások könnyen kialakulnak, ám az utóbbiakról leszokni nagyon nehéz.


Veszélyes ételek

Az étkezés befejezéséig üljön az asztalnál a kisgyermek. Ne engedjük, hogy étkezés közben szaladgáljon, mert félrenyelhet. Étkezés közben ne hagyjuk magára. Ebben a korban nagyon kíváncsiak, merészek, de még nem elég ügyesek, ezért ne férjenek hozzá veszélyes ételekhez (dió, mogyoró, kukorica, szőlő, szeder, cseresznye, cukorkához, kemény nyers gyümölcs vagy zöldségdarab).

 

  • Főoldal
  • Hírek
  • Rólunk>>
    • Óvoda bemutatása
    • Csoportok
    • Alapítvány
    • Névadónk
  • Programok
  • Étkezés>>
    • Befizetés rendje
    • Étkezés lemondása
    • Havi menü
    • Diétás havi menü
  • Letölthető dokumentumok>>
    • Betegség utáni hiányzás igazolása
    • Járványügyi eljárásrend módosítása
    • Házirend- PDF.
    • SZMSZ-PDF.
    • Pedagógiai program – PDF.
    • Adatkezelési szabályzat – PDF.
    • Különös közzétételi lista – PDF.
    • Munkaterv – PDF.
  • Galéria
  • Kapcsolat

KAPCSOLAT

Budaörsi Vackor Óvoda Budaörsi Vackor Óvoda
2040 Budaörs, Szabadság út 136.
Tel: 06-23/420-163
www.vackorovoda.hu

 

Alapítványunk

Név: Budaörs, Szabadság úti Vackor Óvoda Óvodásaiért Alapítvány

Alapítvány székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság u. 136.

Adószám: 18692756-1-13

Legutóbbi bejegyzések

  • Felhívás óvodai jelentkezésre 2023/2024-es nevelési évre
  • Pályázati felhívás
  • Nyílt napok az Óvodában – Meghívó
  • Nevelés nélküli munkanap
  • Zárva tartás december 22-től január 8-ig

Keresés a honlapon

  • Cookie kezelés, adatkezelés

A honlapot és a dizájnt a Digital Design készítette - COPYRIGHT 2017

Cookie kezelés
Oldalunk cookie-kat (sütiket) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Honlapunk igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
Működéshez szükséges Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Beállítások
{title} {title} {title}